Micro-cheating - De subtiele misleiding

  • Een handleiding voor de nieuwe trend : (online) vreemdgaan

  • Opvallende resultaten uit een nieuw onderzoek - één van de eerste uitgevoerde studies over micro-cheating ter wereld

  • Volgens 24% tot 88% van de deelnemers lijkt micro-cheating op ontrouw.

Micro-cheating - een nieuw fenomeen dat de wereld aan het veroveren is, beïnvloedt relaties over de hele wereld via sociale media, laptops en smartphones. Deze nieuwe trend treedt meer en meer op de voorgrond door het gebruik van internationale media en een nieuw onderzoek dat meer licht werpt op dit verrassende globale fenomeen.

Maar wat is het juist? En hoe weet je of je er ook schuldig aan bent? In een nieuwe studie werden een aantal voorbeelden van micro-cheating getest om meer te weten te komen over deze nieuwe vorm van overspel.

De vooraanstaande buitenechtelijke website, Victoria Milan en één van de grootste sociale netwerken in Scandinavië, NextLove - een datingsite voor gescheiden en alleenstaande ouders - sloegen de handen in elkaar om een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren en te achterhalen wanneer micro-cheating nu juist als bedriegen gezien wordt.

De antwoorden van 6.894 respondenten toonden duidelijk een trend aan: micro-cheating is een vorm van overspel.

Wat is micro-cheating?

Micro-cheating kan omschreven worden als een reeks van schijnbaar kleine acties - voornamelijk digitaal - die gezien kunnen worden als ontrouw. Het kan gaan van liegen over de relatiestatus op sociale media tot het actief en bewust verbergen van digitale praktijken voor de partner.

Voorbeelden hiervan zijn het ‘leuk vinden’ van foto’s op Instagram en Facebook of chatten met een ex. Voor 88% is er geen twijfel mogelijk over ontrouw wanneer het om naaktfoto’s gaat, maar zelfs het schijnbaar onschuldige ‘vind ik leuk’ van een foto op sociale media wordt door 24% van de deelnemers als ontrouw bestempeld. Het geeft aan dat de partner emotioneel of fysisch gefocust is op iemand buiten de relatie.

“Het probleem bij micro-cheating is dat je er niet noodzakelijk van bewust bent dat je ermee bezig bent. Het lijkt misschien onschuldig om een lief berichtje op iemands pagina te posten, maar voor de partner kan dit als bedreigend gezien worden of aantonen dat er iets mis is met de loyaliteit en het vertrouwen in de relatie, “zegt CEO en oprichter van Victoria Milan en het NextLove netwerk, Sigurd Vedal.

“Of het nu bewust of onbewust gedaan wordt, acties ondernemen die kunnen gezien worden als micro-cheating zijn zelden onschuldig. Wanneer iemand in de relatie het digitale gedrag van zijn of haar partner als een bedreiging ziet of als signaal dat de partner zijn of haar interesse in de relatie begint te verliezen, is het zeker een goed idee om een gesprek aan te gaan over wat jullie grenzen zijn en wat jullie als onschuldig of schadelijk gedrag zien binnen jullie relatie - dat geldt ook voor online gedrag”, zegt Vedal.

10 voorbeelden van micro-cheating:

  1. Liegen over de relatiestatus op sociale media

  2. Een actief profiel op een datingsite

  3. Het ‘leuk vinden’ van oude foto’s of berichten op sociale media

  4. Het continu bekijken van iemands berichten of profiel op sociale media

  5. Berichten sturen en contact hebben met iemand anders - zonder dat de partner op de hoogte is en dit ook proberen verborgen te houden

  6. Berichten en oproepen verwijderen

  7. Een zogenaamde “vriend” onder een codenaam opslaan in je telefoon, bijvoorbeeld als “de tandarts”

  8. Contact houden met een ex of iemand waar je je aangetrokken tot voelt, ongeacht of dit nu in het echte leven is of op sociale media

  9. Geheimen delen of iemand in vertrouwen nemen buiten de relatie

  10. Berichten met een seksuele inhoud versturen naar iemand buiten de relatie

Het onderzoek

De 6.894 deelnemers, allen lid van Victoria Milan en NextLove kregen de volgende vraag voorgeschoteld:

Ziet u het volgende als overspel of gedrag dat tot overspel kan leiden?

  • Contact opnemen met een ex op sociale media: Volgens 24% is dit ontrouw.

  • Het ‘leuk vinden’ van oude berichten of foto’s op sociale media (van een ex of iemand van het andere geslacht - bv. een foto uit 2016): Volgens 37% is dit ontrouw.

  • Regelmatig het profiel van een ex of iemand anders controleren of bezoeken: Volgens 41% is dit ontrouw.

  • Liegen over de relatiestatus op sociale media: Volgens 54% is dit ontrouw.

  • Een actief profiel op een datingsite: Volgens 58% is dit ontrouw.

  • Contact opnemen met een ex of iemand buiten de relatie - wat bewust voor jou verborgen wordt gehouden: Volgens 62% is dit ontrouw.

  • Een diep emotioneel contact onderhouden met iemand anders dan de partner: Volgens 68% is dit ontrouw.

  • Een zogenaamde vriend onder een codenaam opslaan in je telefoon, bv. als “de tandarts”: Volgens 75% is dit ontrouw.

  • Berichten met een seksuele inhoud versturen naar iemand buiten de relatie: Volgens 83% is dit ontrouw.

  • Berichten versturen met naaktfoto’s naar iemand anders dan de partner: Volgens 88% is dit ontrouw.

Victoria Milan is één van werelds toonaangevende discrete sociale netwerken voor zowel mannen als vrouwen die op zoek zijn naar een discrete affaire. Het netwerk werd in 2010 opgericht door media executive, Mr. Sigurd Vedal en is vandaag een van de snelst groeiende en leidinggevende sociale netwerken ter wereld voor discrete buitenechtelijke affaires met wereldwijd meer dan 5 miljoen leden uit meer dan 33 landen.